Čtvrtek, 28 března, 2024
aktuálně

Indukční sporák: Proč vařit zrovna na indukci?

Sporák je nejdůležitější součást kuchyně – bez něj by žádná snad ani nebyla. Vyberte si proto takový, který vám co nejvíce usnadní práci a napomůže vám k nejlepším kulinářským výsledkům. Jaký je tedy nejlepší druh plotny, a proč je to zrovna indukce?

Vypadá stejně jako sklokeramická deska. Jeho funkce je ale trošku jiná. Dříve se indukční sporáky a plotny považovaly za drahou investici. Postupem času ale zlevnily a staly se dostupnou alternativou pro všechny. A tak jejich popularita prudce vzrostla. Není divu – zaručují rychlejší ohřev, usporu elektrické energie i lepší tepelnou konzistenci. 

Elegantní vzhled, skvělé vlastnosti 

Skleněná, plochá varná deska, minimalistický vzhled a jednoduché kruhy, na které se umisťují hrnce. Indukční sporák je nejlepším kamarádem každé stylové kuchyně. Vzhledem připomíná sklokeramickou desku, narozdíl od ní se ale neohřívá plotna, ale rovnou hrnec. Proto deska nikdy nesvítí červěně a nehrozí připálení, pokud by vám třeba vytekla polévka na plotnu. 

Jak funguje indukce? 

Plotna funguje na principu elektromagnetické indukce – indukční hořák používá k výrobě tepla elektromagnetismus. Uvnitř desky se nachází obvykle měděná cívka, která při zapnutí vytváří elektrické pole. Pokud se na sporák umístí nádoba, vytvoří se elektrický proud, který způsobí, že se varná nádoba (nikoliv plotna samotná) sama zahřeje. Z tohoto důvodu nelze použít jakékoliv nádobí. Většina výrobců nádobí však na svých produktech uvádí, zda jsou či nejsou vhodné na indukční sporáky. Na tohle je ale dobré myslet ještě předtím, než si plotnu pořídíte. Pokud na ni máte dostatek nádobí, pak směle do toho. Pokud ne – zvažte, kolik peněz budete muset investovat do nového nádobí. 

Výhody indukční desky

Přesto jsou výhody indukce velké a jakmile ji jednou zkusíte, už nejspíš nebudete chtít nic jiného. Pojďme si je shrnout:

  • Vaření na indukci je skutečně rychlé. O dost rychlejší než na klasické sklokeramice nebo plynu. Toho využijete třeba při vaření vody nebo oleje. 
  • Deska nepálí. Tedy – ne přímo. Ohřívá hrnce, nikoliv plotnu samotnou. I tak si ale dejte pozor bezprostředně po vaření – plotna může být teplá až horká, jelikož se povrch ohřívá zpět od kovové nádoby. 
  • Pokud na plotně není hrnec, nehřeje. Pokud odstraníte hrnec z varné plochy, už k ohřevu nedochází. To se hodí zejména v případě, že často zapomínáte vypínat plotnu, jakmile umístíte hrnec jinam.
  • Nepřipaluje se. Pokud vám přeteče omáčka nebo se netrefíte do hrnce, k povrchu plotny se nic nepřipeče. Díky tomu je mnohem jednodušší údržba desky. 
  • Jsou ekologické. Při vaření se spotřebuje mnohem méně tepla do okolí, je tak mnohem ekologičtější než plyn, sklokeramika nebo elektrická plotna.

Další články autora

Komentáře

Reklama

SEO článek

Nejnovější články